Home » 2018 » March » 21 » Световна седмица на парите
09:24
Световна седмица на парите

Седмицата от 12 до 16 март 2018 премина под мотото „Световна седмица на парите”. Инициативата е под патронажа на JA България.

Учениците от ПГСАГ „Проф. арх. Стефан Стефанов” взеха активно участие в планираните дейности – среща с представител на НАП, посещение на банкова институция, дискусия, открит урок, иновационен лагер.

На 12 март 2018 г. група ученици посетиха Народното събрание и Българска народна банка. На учениците бяха представи принципа на работа на системата за гласуване и визуализация на резултатите при изготвянето на законите в Република България, сектора на журналистите от различните медии, както и разпределението на местата за президент, министър-председател, министри и гости.

Учениците се докоснаха до атмосферата, в която работят българските народни представители, и разгледаха в кулоарите историята на Народното събрание, видяха Търновската конституция, която е първата конституция на България, приета на 16 април 1879 г. от Учредителното събрание във Велико Търново.

Идеята да се създаде музейна сбирка на БНБ възниква в края на 20-те години на ХХ в. За първи път, макар и частично, тя се осъществява през 1969 г., когато за кратко време в паричния салон е представена изложба на банкноти и монети. След 1991 г. започва подготовката на постоянна експозиция, която да представи на широката публика най-ценното от музейния фонд.

Музеят на БНБ е открит официално на 25 януари 1999 г. във връзка с честването на 120-годишнината от основаването на банката.

Постоянната изложба е структурирана в няколко раздела. На площ от около 300 кв. м. тя онагледява богатството от антични и средновековни монети, откривани на територията на България от V в. пр. Хр. до днес; многогодишната дейност на Министерството на финансите и на БНБ по емитирането на монети за нуждите на паричното обращение на страната; историята на банкнотната емисия, осъществявана от БНБ след 1885 г.

В рамките на Световната седмица на парите се проведе дискусия с ученици от 11 б клас, спец. „Недвижими имоти” на тема: „Защо парите са важни”. Учениците презентираха любопитни факти от света на парите и афоризми за ролята им в живота на човека.

Учениците от 8 клас, спец. „Системно програмиране” взеха участие в провеждането на ролева игра „Аукцион”, с цел изграждане на качества като инициативност, предприемачество, интелигентност и личностна мотивация за разумно харчене на пари. Тези часове подпомогнаха развитието на особено значими за 21 век умения – критично мислене, презентационни умения, комуникативност и креативност.

Младшите посланици на Европейския парламент, представиха пред подрастващото поколение 2 презентации: „История на българския лев” и „Умеем ли да пестим”. След презентацията се проведе дискусия за разпределяне на семейния бюджет. Бяха въведени термини като бюджет, приход, разход, алтернативен избор.

На 15 март 2018 г. лектор на НАП Монтана се срещна с ученици от ПГСАГ ”Проф. арх. Ст. Стефанов” в рамките на Световната седмица на парите.

Най-интересни за младите бяха примерите от практиката на служителите на НАП и мерките, които предприема агенцията, за да се справи със „сивата икономика”. Ролята на министър на финансите се оказва предизвикателство за учениците, но те с радост влязоха в нея и успешно разпределиха бюджета на държавата по сфери. Най-голям интерес обаче предизвика играта с касовите бележки.

Национална агенция за приходите планира четвърта част от образователния проект „Влез в час с данъците“, който ще включва интересни интерактивни онлайн игри и срещи с ученици на възраст между 14 и 18 г. в общообразователни училища в 28-те областни града на страната.

На 15 март младшите посланици на ЕП, участници в седмицата на парите, посетиха клона на Societe Generale Експресбанк. Управителят на клона на банката им разказа за възможностите за спестяване и кредитиране на младите хора.

В периода от 16 до 17 март 2018 г., 4 ученици от ПГСАГ взеха участие в иновационен лагер „Социални иновации”, организиран от JA България в партньорство с NN България в София тех парк. Участваха 80 ученици от 18 града, които работиха над казус, свързан с осигурителната и пенсионната система и предложиха варианти за разумно планиране на финансовото бъдеще на студенти и хора, упражняващи свободни професии.

 

$IMAGE14$

Views: 234 | Added by: jm_69 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]