Home » 2015 » March » 20 » Слънчево затъмнение
06:59
Слънчево затъмнение

Пръстеновидно слънчево затъмнение ще има днес. То ще се вижда от югоизточните части на Азия, от Австралия и южните райони на Тихия океан. 95 процента от слънчевия диск ще бъде закрит от Луната, а около нея ще се образува характерният огнен пръстен. Въпреки това небето няма видимо да потъмнее, обясняват учени, цитирани от Mashable. Важно е да се използват специални очила и защитни филтри на телескопите, припомнят те.

Максималната фаза на затъмнението може да се наблюдава в Пасифика, на около 200 км североизточно от атолите Гилбърт. Затъмнението ще се наблюдава най-добре от Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Западна Австралия, Северната територия и Куинсланд в Австралия. Частично то ще бъде видимо и за жителите на Нова Зеландия, Хавайските острови, Филипините, източна Индонезия и др.

От България интересното астрономично явление  няма да се вижда, защото е под  хоризонта, във втората половина на нощта. Имаме обаче възможност да го гледаме на живо в интернет. Онлайн камерата Slooh ще предава кадри от затъмнението, придружени с коментари от специалисти, започвайки в 21.30 по Гринуич (половин час след полунощ българско време).

Слънчево затъмнение има когато Луната е между Земята и нашата звезда и трите небесни тела се намират на една линия. То се случва винаги при новолуние.Пръстеновидное, когато Луната преминава в по-отдалечената от планетата ни част от орбитата си. При този вид затъмнения лунният диск е по-малък от слънчевия и звездата се наблюдава като пръстен около Луната.

 
Views: 555 | Added by: jm_69 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]