Home » 2013 » March » 2 » Работници сменят учителите в 11-ти и 12-ти клас
21:17
Работници сменят учителите в 11-ти и 12-ти клас

Интервю със зам.-министърката на образованието в оставка МИЛЕНА ДАМЯНОВА

- Променяте модела на обучение в някогашните техникуми, като всъщност връщате практиката в заводите. Защо? Има ли толкова предприятия у нас?

- Моделът се променя за професионалните училища, които искат да работят с конкретно предприятие. Насърчаваме публично-частното партньорство между бизнеса и гимназията. Целта е да формираме умения у учениците, така че като започнат работа, да са готови за нея. Защото знаете, че това е най-голямото притеснение и недоволство на работодателите: когато им дойдат нови работници, те губят време и средства да ги обучават. А самите работници, нашите доскорошни ученици, не получават пари през това време. Задачата ни е да спестим време и средства. И да дадем възможност за бърза реализация. Подчертавам, че тази промяна не е за всички училища, а само за онези, които я искат. Тази години започваме с пилотното въвеждане. Вече има подадена заявка от две предприятия в Панагюрище и в Казанлък. Там, план-приемът е съобразен с изискванията на тези работодатели. Разбира се, очакваме, след като публикувахме модела в сряда, да има още инициативни предприятия, които да го прилагат.Часовете, в които се преподава професия (част "В” на учебния план), ще се съставят по конкретните изисквания на работодателите. След това ще се пишат учебните програми, които ще бъдат одобрявани от министъра на образованието. До 11-и клас теорията и учебната практика ще се водят от учителите. Те ще бъдат задължени през лятото да отидат на едномесечна специализация в съответното предприятие, така че теоретичната подготовка да отговаря на практичната.

- Ще получават ли пари за това и кой ще плаща?

- Квалификацията може да се поеме по различни пътеки - чрез националната програма за професионалното обучение, чрез новата оперативна програма или от самите предприятия. В 11-и и 12-и клас практиката и теорията ще се водят от работодателите - инженери, икономисти, водещи работници, с които ще бъдат сключвани граждански договори. Учителите ще работят с тях, могат да се комбинират часовете. Работниците ще получават парите си от предприятието, но договорът е нужен, за да можем ние да упражняваме контрол.

- А практиката на учениците ще бъде ли платена?

- Да, учениците ще сключват договори по Кодекса на труда с работодателя. Разбира се, с ангажимент да работят при него след това в рамките на 6 г. Всичко е въпрос на клаузи в договорите. Може да се използва за модел проектът за ученически практики. Тази програма разполага с 28 млн. лева. Не трябва да ги пренебрегваме и могат да се използват от работодателите да покриват разходите си с европейски пари по време на обученията. В следващия програмен период ще бъдат заложени още такива средства в помощ на предприятията, които искат да работят по този модел.Към момента по тази програма имаме регистрирани 367 професионални гимназии от общо 397 и 12 341 ученици, които участват в практиките. А 3579 работодатели предлагат 11 259 работни места за ученици. Проектът поема заплащането на наставниците - по 8 лева на час, като с всеки ученик е длъжен да работи по 9 часа. Учениците също получават стипендии - 300 лева на месец, и имат задължението да работят 240 часа в предприятието.

Views: 737 | Added by: jm_69 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]