Home » 2022 » May » 29 » Прокурор от Монтана изнесе лекция пред ученици /снимки/
19:05
Прокурор от Монтана изнесе лекция пред ученици /снимки/

Прокурор Лилия Илиева от Окръжна прокуратура – Монтана изнесе пред ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов“ лекция по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. В съдебната палата прокурор Илиева запозна момчетата и момичетата от 8 а и 8 в клас, водени от преподавател Наталия Петрова, с дейността на съдебната система в борбата с разпространението на наркотици, с престъпленията, извършвани от наркозависими лица, и предвидените в закона наказания за тях.
Учениците получиха информация и за съществуващите програми за превенция срещу разпространението на наркотици и с интерес изслушаха разказите за конкретни случаи на разкрити в област Монтана престъпни наркогрупи и лаборатории за производство на дрога.
В обсъждането след лекцията възпитаниците на ПГСАКН зададоха въпроси за прилагането на Закона за защитата от домашно насилие и съвместната работа на полиция, прокуратура и съд при разкриването и наказването на извършителите на тежки престъпления. Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се провежда по споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката и целта ѝ е да запознае учениците със структурата и функциите на съдебната власт в България, да формира у тях правна грамотност, да спомогне за превенцията на детското насилие и да повиши степента на спазването на законите и доверието към съдебната власт.

Views: 94 | Added by: jm_69 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]