Home » 2020 » Октомври » 21 » ПГСАКН С УСПЕШНО ИЗПЪЛНЕНА МОБИЛНОСТ
12:27
ПГСАКН С УСПЕШНО ИЗПЪЛНЕНА МОБИЛНОСТ

ПГСАКН "Проф. арх. Стефан Стефанов", гр. Монтана стартира през 2019 година изпълнението на трети за гимназията двугодишен проект, този път в областта на довършителните работи в строителството. Проектът е финансиран по Програма „ЕРАЗЪМ +“, КД1  „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“.

В периода юли–октомври 2020 г. по проекта бяха осъществени две мобилности на ученици с цел практика в реална работна среда. Парньор на професионалната гимназия е Berufsförderungswerk der Bauindustrie Berlin-Brandenburg e.V . Организацията е част веригата от  центровете за обучение в областта на стрителството на територията на Германия.            

След общо шест седмици практика в реална работна среда, придобити нови умения и компетентности във Франкфурт на Одер, Германия, през октомври 2020 г. се завърнаха участниците от втората мобилност от проекта.

В същия период бе проведена мобилност и на учители по професионална подготовка с цел обучение на тема "Работа в 2D и 3D пространството на AutoCАD".

За пореден път ученици и учители от професионалната гимназия получават възможност да пребивават, работят и се обучават в нова среда, да получат професионални умения и компетенции,  съответстващи изцяло на изискванията на трудовия пазар и на бизнеса в България.

Участие в мобилности взеха 40 ученици от XI и XII клас, професия „Строителен техник“. Те проведоха практиката си  в условията на модерна и високотехнологична работна среда, под ръководството на наставник от организацията партньор – Berufsförderungswerk der Bauindustrie Berlin-Brandenburg e.V .,  Франкфурт на Одер. Участниците усъвършенстваха своите професионални умения и компетенции, усвоиха иновативни технологии в довършителните работи, придобиха практически умения в реална работна среда за иновациите в довършителните работи в строителството в Германия; новите системи за довършителни работи в сухото строителство; технологии за изпълнение на конструкции от гипсокартон; изграждане на преградни стени и оформяне на отвори в стените; направата на инсталационни канали; изпълнението на тавани от гипсокартон, монтирани върху метална конструкция; топло и звуко изолация на конструкцията.

Мобилността се проведе на немски език, което значително повиши нивото на владеене на езика от всички ползватели.

Придобитите от учениците нови умения бяха сертифицирани и удостоверени чрез получаването на Европас мобилност и сертификат за участие.

Партньорът по проекта Berufsförderungswerk der Bauindustrie Berlin-Brandenburg e.V ., Франкфурт на Одер, Германия, организира и изпълни работната програма на двете мобилности, осигури възможност за практика в реална работна среда и развитие на професионалните умения на участниците за постигане на крайната цел на проекта.

″Тази статия е публикувана с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Европейската комисия не носи отговорност за използването, по какъвто и да било начин, на съдържащата се в статията информация. Тя отразява единствено гледната точка на автора.″

Views: 49 | Added by: jm_69 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]