Home » 2013 » Април » 23 » Днес честваме Световният ден на книгата
13:55
Днес честваме Световният ден на книгата
На днешния ден, 23 април, вече близо две десетилетия светът отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. Идеята, чието начало е от 1995 г., е да се подпомага четенето, публикуването и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.
На 23 април 1995 г. денят се обявява като празник от ЮНЕСКО.
Датата не е случайна. На този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега.
Древните форми на съвременната книга датират от повече от 5 000 г. с шумерската глинена плоча от асиро-вавилонското клинописно писмо.
За предшественици на книгите се смятат и дървените плочи, на които са писали римляните. По-късно идва папиросът, особено популярен в Египет. Египтяните не позволявали да се разпространява извън царството им и това дава възможност в Пергам да открият пергаментът, който се прави от обработени животински кожи.
Хартията я откриват китайците около 200 г. сл. Хр. По-късно арабите я пренасят в Европа. Следват дълги години, в които книгата получава своето развитие. Първоначално написана на ръка, а по-късно улеснено с откриването на печатарството.
В Европа началото на книгопечатането е поставено около 1445 г. от Йохан Гутенберг.
Днес книгата все по-успешно се замества от електронния четец. Първо сваляхме текстове от Интернет, които четяхме на настолния компютър, а днес вече има специални устройства, които дори "прелистват" виртуалната книга.
На празник не е хубаво да се говорят неприятни неща, но няма как да пропуснем тревожния факт, че българите четат все по-малко и по-малко. Според последни изследвания у нас се харчат средно по 12 лв на година за книги. Тези, които посещават често книжарниците знаят, че цената на добрите книги често е доста над въпросната сума.

Затова вместо пожелание - четете повече!
Views: 805 | Added by: jm_69 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]