Home » 2015 » March » 26 » Дълбоко вдишай, здрав бъди и с енергия се изпълни
13:12
Дълбоко вдишай, здрав бъди и с енергия се изпълни

По покана на ученици от 9 и 11 клас, спец. „Недвижими имоти“, гости в ПГСАГ „Проф. Арх. Стефан Стефанов“ бяха инспектори от РЗИ Монтана.

Проведените мероприятия бяха под наслов  „Тютюнопушенето – достатъчно мотивирани ли сме да не започнем да пушим?“. Инициативата бе по повод изпълнение на дейностите по проект „ДЪЛБОКО ВДИШАЙ, ЗДРАВ БЪДИ И С ЕНЕРГИЯ СЕ ИЗПЪЛНИ“ под патронажа на МОН и Министерство на здравеопазването.

В периода от месец октомври 2014 г. до месец март 2015 г., 52 ученици взеха участие в проекта чрез реализиране на различни мероприятия. Изготвени бяха табла  със снимки на тема „Вредите за непушачите, живеещи в среда на активни пушачи?”, проведен бе конкурс за есе на тема: „Волята е важна! Ти имаш ли воля?”,  пушачи и непушачи взеха участие в състезание по футбол под надслов: „Не пуши – бъди здрав”.

Ето какво разказват участниците в проекта:

„Темата за отказването на цигарите и вредите от цигарения дим е много популярна. България е на второ място по тютюнопушене в Европа. Повече от половината български мъже и всяка трета жена на възраст от 35 до 44 години пушат всекидневно. По данни на европейски проект за изследване на алкохола и наркотиците в училищата 66,4% от 16-годишните в България са пробвали цигара. Нашата основна задача е мотивация на учениците при вземане на решение за отказване от цигарите. Важен момент е и мотивиране на родители и преподаватели за съдействие. Ще заменим необходимостта от запалване на цигара с полезни и интересни занимания.“

„Целта ни е да докажем, че може да се живее приятно и без цигарен дим. За да сме здрави, енергични, работоспособни и модерни не е необходимо да пушим, а да се откажем от порочния навик.“

       Три ученички от 11 клас взеха участие в подхода „Предай нататък“. Те  образуваха 3 фокус-групи с по 3 пушачи. Основният мотив за участие в подхода бе желанието им за живот в семейна и училищна среда без тютюнев дим. Всички наставници вземаха активно участие не само в общите дейности по проекта, но работиха индивидуално със своята фокус-група. Дейностите им като наставници се фокусираха върху възможността да убедят пушачите във вредите от тютюнопушенето, чрез дискутирането на теми като:

1. Откажете цигарите, за да върнете усещанията си;

2. Откажете цигарите за да подобрите здравето си;

3. Откажете цигарите, за да имате по-добре ухаещи дрехи, коса , дъх, дом и кола.;

4. Откажете цигарите за повече Сила и Енергия;
5. Откажете цигарите, за да се разхубавите;
6. Откажете цигарите, заради вашите деца;

7. Откажете цигарите! Бъдете Свободни !

Резултатът от участието в проекта е 52 непушещи ученици-участници в проекта и още 47 ученици, на които участието в проекта въздейства благоприятно.

 

 

Views: 1100 | Added by: jm_69 | Rating: 2.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]