Home » 2012 » Октомври » 26 » Димитровден е, днес започвала и зимата
08:39
Димитровден е, днес започвала и зимата
Днес православната църква почита паметта на св. великомъченик Димитър, родил се в III век в Солун и загинал мъченически за Христовата вяра.Св. Димитър се счита за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври свършва традиционният период от Гергьовден до Димитровден за наетите сезонни работници - пастири, ратаи и др. Затова и празникът на св. Димитър се нарича още Разпус.
Да почерпят всички с името Димитър, Димитрина, Димитра и производните им! Също така и да не забравят строителите, че днес е професионалният им празник (празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството.
"Свети Димитър зима носи, а свети Георги - лято",гласи българската пословица, която отразява най-точно традиционното деление на годината на два сезона.
И още: "Дядо Димитър разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипва първият сняг".
В деня на светеца стопаните гадаят за времето през зимата. Ако прага на дома прекрачи заможен и добър гост, здрава и плодовита ще е годината.
Пълнолуние ли е в нощта срещу празника, радостни са пчеларите, защото ще се роят пчелите и ще се пълнят с мед кошерите.
Тази нощ е важна и за иманярите, които вярват, че щом небето се отвари, заровените иманета проблясват със слаб синкав пламък.
Views: 776 | Added by: jm_69 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]