Home » 2022 » Април » 19 » Четящият човек е красив
09:47
Четящият човек е красив

Под мотото „Четящият човек е красив“ (Георги Господинов) се проведе отворен час по литература, свързан с инициативата „Походът на книгите“.

               Гост на събитието бе госпожа Нели Василева, главен експерт в отдел „Култура и вероизповедания“ в Община Монтана, която сподели спомени за първите си срещи с книгите и лични предпочитания към художествени творби. Тя започна литературното си четене с „Малката нула“ на Джани Родари, провокира ни със стихотворението „Ако“ на Ръдиард Киплинг, продължи с разказ на Труман Капоти и акцентира с откъс от книгата на Иво Иванов „Кривата на щастието“. Внесе мистично усещане с „Финдли“ на Робърт Бърнс, а емоционалният и оптимистичен финал бе подчертан с „Песен за надеждата“ на Недялко Йорданов.

Часът бе модериран от Илиана Младенова – главен учител по БЕЛ в гимназията, която прочете есе на Борхес за смисъла на човешкия живот и отправи литературно предизвикателство към учениците и госпожа Василева – всеки получи затворен плик с цитат от конкретна художествена творба, която не е част от учебното съдържание в часовете по литература. Литературната провокация се състои в това да се прочете творбата, свързана с цитата, и в края на учебната година, да се споделят впечатления от художествените текстове.

               Този различен час по литература оправда твърдението на Георги Господинов, че „събуждащият книги, събужда светове“.

Views: 106 | Added by: jm_69 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]