Home » 2015 » Септември » 10 » Черен списък на храните, които тровят!
05:59
Черен списък на храните, които тровят!

Природозащитната организация „Грийнпийс” публикува черен списък с производителите на храни, които ни тровят с генномодифицирани организми.

В този черен списък попадат производители, които използват ГМО с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите. Там могат да се видят имената на някои от най-големите производители и вносители на пакетирани хранителни продукти и безалкохолни напитки на територията на България, пише ПИК.

Една част от предлаганите от тях продукти се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните – членки на ЕС, и на място получават български опаковки и етикети. Компаниите, които попадат в топ 20 на черния списък, публикуван от „Грийнпийс”, са:

Snickers – шоколадов десерт

Campbell – супи

Uncle Bens – ориз, кетчуп

Lipton – чай

Mars – шоколадов десерт

Twix – шоколадов десерт

Cadbury – шоколад, какао

Ferrero – десерти

Nestle – шоколад

Nestle – напитка Nesquik

Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни

Pepsi – безалкохолно

7-Up – безалкохолно

Heinz – кетчупи, майонези, сосове

Nestle – детски храни

McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене

Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни

Unilever – детски храни

Knorr – сухи супи

Hipp – адаптирани млека и бебешки пюрета

Този списък може да се допълни и от редица други европейски производители, за които беше установено, че предлагат продукти с по-ниско качество на съставките за новите страни членки и цяла Източна Европа. Проверки на компетентните европейски органи уличиха в подобни търговски практики Coca-Cola Co., както и продукти на други производители напр. кафе Jacobs, подправките Kotanyi.

Фактът, че медиите в по-бедните страни – членки на ЕС, в това число и българските медии, масово не публикуват информация за вложени ГМО или нелоялно търговски практики, може да бъде обяснен само с икономическа зависимост. Топ 20 на компаниите, които предлагат продукти с ГМО, почти напълно съвпада със списъка на най-големите рекламодатели в българските медии.

Views: 633 | Added by: jm_69 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]