Home » 2018 » March » 3 » 140 години от Освобождението на България
10:46
140 години от Освобождението на България

Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на България – 3 март ще бъде отбелязан с прояви в цялата страна.

Трети март е денят на подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 г.От 1396 до 1878 година България е била част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877-1878 г. страната придобива независимост. От руска страна договорът е подписан от граф Н. Игнатиев.

По силата на Санстефанския договор, България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия.

Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Възстановяването на българската държавност е потвърдено с Берлинския договор. През лятото на 1878 г. в Берлин на конгреса на великите сили на Европа по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен и границите на България са силно редуцирани.

Няколко милиона българи остават извън независимата държава. Това води до приемането на българската национална доктрина - обединението на разбитите български земи от Берлинският договор.

Десетилетия напред историята на страната е тясно свързана с тази доктрина.

На връх Шипка се събраха стотици хора, които поднесоха венци и цветя за падналите за свобода герои. Те бяха поздравени с песни от 100 кабагайди, както и от 61-ва Стрямска бригада.

„Ние сме щастливи, че можем да допринесем за атмосферата на празника, желая на всички българи да имат щастието да усетят тази атмосфера”, казаха от бригадата.

Views: 254 | Added by: jm_69 | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Sign Up | Log In ]