[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Форум » ПГСАГ » Новини от света » България кандидатства с 6 проекта за включване в европейскат
България кандидатства с 6 проекта за включване в европейскат
RedeonДата: Tuesday, 22.02.2011, 16:38 | Сообщение # 1
Помощник админ
Группа: Admin
Сообщений: 48
Репутация: 3
Статус: Offline
България кандидатства с 6 проекта за включване в европейскат

България участва с шест пътни проекта за включване в трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Това са магистралата "Хемус" (София - Варна) и скоростните пътища "Рила", Русе - Шумен, Варна - румънска граница в посока Констанца, както и двата скоростни пътя към бъдещите мостове над Дунав - Враца - Оряхово и Шумен - Силистра.

"Участваме с повече проекти, за да вземем нещо", каза министър Плевнелиев. Досега публично беше известно, че България кандидатства само с магистрала "Хемус". Плевнелиев посочи, че на 23 и 24 февруари в Брюксел ще се вземе експертно решение за разширяване на TEN-T мрежата, а през юни се очаква да бъде взето и политическото решение. България с всички сили се бори за включването на магистрала "Хемус" в европейската транспортна мрежа, защото това означава, че ще може да разчита на европейско финансиране, посочи Плевнелиев.

Междувременно вчера Европейската комисия разпространи съобщение за обектите по TEN-T, които ще получат 190 млн. евро от фондовете. Финансова подкрепа получават общо 51 предложения от 24 държави, като сред тях не е България. По-голямата част от проектите са за изграждане на морски магистрали, които трябва да намалят задръстванията по пътищата чрез насърчаване на превоза на товари по море, подобряването на речните информационни услуги, както и системите за управление на въздушното движение. Одобрените пътни проекти са само 3 от кандидатствали 13. "По-добре четете информацията, погледнете какво финансират, ние се борим за нещо много по-голямо", каза Плевнелиев.

Новите пътни проекти, с които кандидатства България са били обсъдени между министър Плевнелиев и румънския му колега, казва Николина Николова, новия член на управителния съвет агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в интервю за в."Строителство градът". По думите й пътят Варна - Констанца има огромно значение за свързването на България и Румъния , както и връзката между двете големи черноморски пристанища. Другите два проекта представляват подходи към бъдещите мостове при Силистра - Кълъраш и Оряхово - Бекет, включени в Дунавската стратегия, посочи министър Плевнелиев.

Включването на трите нови пътни отсечки е било договорено по време на неофициален разговор с директора, който отговаря за ревизията на ТЕN-Т регламента по време на срещата на министрите на транспорта в Будапеща в началото на февруари, уточнява Николова. По думите й останалите три проекта - "Хемус", "Рила" и Русе - Шумен са били внесени в ЕК преди това. За "Рила" все още не е решено дали да бъде магистрала или четирилентов път, казва Николова. Според нея "габаритът на трасетата не е от значение за Европейската комисия, важни са координатите - изходна и крайна точка, през кои и край кои населени места преминава".

Прикрепления: 8081616.jpg (51.1 Kb)
 
Форум » ПГСАГ » Новини от света » България кандидатства с 6 проекта за включване в европейскат
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: